zMed

Kiterjesztett valóság alapú, 3D orvosi képek és a valóság egyesített vizualizációját megvalósító, innovatív egészségügyi segédeszköz (zMed) fejlesztése az orvos-beteg kapcsolat és az oktatás támogatására

 

Időtartam: 2017. július 1 + 36 hónap

Forrás: K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések (GINOP-2.2.1-15) - NKFIH

Partnerek:

  • ZineMath Zrt.
  • Pécsi Tudományegyetem (PTE)
  • MTA SZTAKI

 

A projekt során új, 3D orvosi adatok és a valóság egyesített vizualizációját megvalósító, innovatív rögzítési és megjelenítési technológiák kifejlesztésére kerül sor. A rendszer újszerűsége a különböző orvosi képalkotó eljárások és a valóság fúziójának módjából, illetve a fuzionált adatok megjelenítéséből adódik. Az egyes modalitások információ tartalmai összevethetőek és demonstrálhatóak lesznek. A vizsgált személy adatai alapján koherens képet alakítunk ki a testről. Ez egy részletesebb, gyorsabb, összetettebb, a valósághoz illesztett és egyénre szabott megjelenítést tesz lehetővé. Ezáltal a korábbiaknál hatékonyabb és szélesebb körben is alkalmazható demonstrációs rendszert hozunk létre.
 
Ennek a technológiának az orvosi konzíliumokon, konzultációk során mind demonstrációs, mind oktatási célból fontos szerepe van. A fejlesztés eredményei a komplex rehabilitációs tevékenységek (mozgásszervi- és neurorehabilitáció) több területén is jól alkalmazhatók lesznek. A készségszintű beavatkozások - különböző intervenciók esetében az orvostanhallgatók helyes eszközhasználata, a metszések pozíciója, minősége értékelhető 3D képalkotással. Az elemzés visszacsatolást ad és ezért gyorsabban, könnyebben fejleszthetők lesznek a vonatkozó készségek (“skill” alapú képzés). A mozgáskövetés, pozíció számítás lehetőségei jól kihasználhatóak az orvos képzésben. Az innovatív megjelenítési módok továbbá lehetőséget biztosítanak a minőségi felsőoktatáshoz elengedhetetlen hallgatóbarát oktatástechnológiai újítások bevezetésére, valamint felhasználhatók lesznek a preoperatív betegtájékoztatásban is.

 

Kapcsolat: Dr. Benedek Csaba, Dr. Szirányi Tamás, Vágvölgyi Anikó

 

magyar